Домашни компреси за очи за изтриване на умората и подпухналостта

Ако сте стояли до късно, можете да използвате компрес за очи, който да изтрие умората от лицето. Ако прекарвате дълги часове пред екрана, можете да използвате компрес, който да донесе успокоение на уморените очи. Ако имате тъмни кръгове, можете да използвате компрес, за да озарите тази зона и да й възвърнете красивия външен вид. Компресите за очи са наистина евтин и лесен начин да се погрижите добре за кожата в тази част на лицето. Опитайте ги!

Когато чуем фразата компреси за очи, често си представяме лицето на жена с резенчета краставица на очите, коите контрастират на бялата маска, която е нанесена. Струва си да разберем, че има още домашни процедури, които се справят не само с уморените очи, но и с други кожни проблеми. Добрите новини са, че можете да направите повечето от тях, използвайки съставки, които вече имате в шкафа си за наистина персонализирано решение.

Компрес за очи: нанасяне и ползи

Компресът е лесен начин да решите много от кожните проблеми без да се налага да звъните на доктор. Той действа добре за справяне с уморени, болезнени и раздразнени очи. Домашните компреси успяват и да изгладят кожата в тази зона, когато тя е суха, подпухнала и по-тъмна. Препоръчително е да правите компрес, за да намалите негативните ефекти след дълги часове, прекарани пред екрани, при липса на сън, прекомерен стрес и дори алергии. Добре приготвеният компрес може да изсветли кожата, да успокои дразненето, оставяйки лицето по-свежо и хидратирано. Можете да се сдобиете с всичко това без да харчите много, защото създаването на компрес у дома струва по-малко от купуване на който и да е околоочен крем. Следователно, ако тъмните кръгове и подпухналостта ви дразнят, трябва да разберете колко много ползи носят компресите на очите и кожата около тях.

Компрес за очи: студен или топъл?

Компресите за очи се различават не само по компонентите (повече за тях по-долу), но и по температурата. Можете да се възползвате от студен или топъл. Кой бихте избрали?

  • Студеният компрес за очи помага за справяне с дразненето, алергичните реакции, възпаленията и подпухналостта. Очевидно той не трябва да е ледено студен, а просто хладен. Подобни компреси трябва да стоят на очите, докато температурата им не достигне телесната, което е около 20 минути,
  • Топлият компрес за очи действа най-добре, когато се използва за облекчаване (на болка) и за изглаждане на дразнения (например ечемик). В повечето случаи подобни компреси са направени от лайка и очанка. Ако решите да използвате топъл компрес, убедете се, че не е прекалено горещ, за да не се изгорите и нараните.

Топ 4 на домашните компреси за очи

Компрес за очи с краставица

Номер 1 е – естествено – компрес с краставица, който всеки познава добре. Много е лесен за приготвяне, защото трябва само да нарежете резенчета студена краставица и след това да ги сложите върху очите за около 15 минути. Подобен компрес се справя идеално с подпухналостта, дехидратацията и раздразнената кожа. Огромното количество вода в краставицата хидратира кожата и доставя витамин К, който е отговорен за изсветляване, омекотяване на кожата и намаляване на подпухналостта.

Компрес за очи с чай

Приготвяне на компрес с чай е още едно лесно решение. Трябва да сварите 2 чантички с чай и да ги сложите върху очите. Интересното е, че този компрес носи ползи без значение дали е студен или топъл. За да се възползвате максимално от нето, изберете зелен чай, който е богат на антиоксиданти. Зеленият чай е идеален за свиване на капилярите и намаляване на подпухналостта. В допълнение той се справя с възпаленията и подобрява устойчивостта на младоликия външен вид.

Компрес за очи с лайка

Лайката е позната с това, че има озаряващ кожата ефект, но има и друго, което може да предложи. Тази билка има противовъзпалителни, антибактериални и болкоускопоителни свойства, поради което компресите с лайка помагат при конюктивит. Те се справят с дразненето, зачервяването и сърбежа, както и намаляват подпухналостта. Ако искате да пробвате, сварете лайка, охладете я, потопете памучетата в течността и ги сложете върху очите за 20 минути.

Млечен компрес за очи

Малко хора знаят, че млечните компреси са чудесна идея за намаляване на подпухналостта на очите. Студеното мляко доставя подобни ефекти като кубчетата лед, свивайки капилярите и хидратирайки кожата, но това не е всичко. Млечните компреси също намаляват подпухналостта, увисването на кожата и озаряват тъмните кръгове, така че са мултифунционално решение. За да почувствате разликата, потопете памучета в студено мляко и ги оставете да постоят върху очите за 15 минути.