Как да се грижим за косата си?

Всеки тип коса се нуждае от различна грижа. Липсата на подходяща козметика, начинът на измиване и сресване на косата могат да доведат до влошаване на състоянието и в резултат на това да се стигне до загуба на коса, изсушаване, чупливост на косата. Освен това, увредената коса е по-податлива към химично и механично увреждане, слънчева радиация и замърсяване, което може да навлезне през кутикулите на косата. Продуктите за грижа за косата трябва да бъдат подбрани спрямо типа коса и нуждите й. Как да го направим?

Преди да отидете до аптеката, трябва да знаете, че дерматолозите, както и фризьорите, описват няколко типа коса.

Нормалната коса е това, което всички искаме. Много често това се нарича здрава коса. Имате нормална коса, когато можете да я измивате на два или три дни, светла е, мека и гъвкава. Кутикулите на косата са плътно опрени до корените и кичурите са леки и имат естествен блясък.

Мазната коса е трудна за поддържане. Трябва да се измива всеки ден, за да се премахне слоят от себум, към който могат да се прихващат прах и мръсотия. Мазната коса е резултат от неправилна работа на мастните жлези. Така че когато отивате на дерматолог или в аптека, попитайте за специален шампоан и балсам.

Сухата коса само изглежда чиста и добре поддържана. Но всъщност е матова, чуплива и тънка. Тя се наелектризира и няма липидна бариера заради бързото отнемане на влага и е податлива към увреждане.

Смесената коса е комбинация от мазна (в корените) и суха (в краищата) коса. Доста трудна за поддържане, защото трябва да се избира козметика, която ще ограничи секрецията на себум, но и ще овлажни косата.

Косата с пърхот е много неестетична, а за да решите проблема може би ще трябва да купите някой специален продукт от аптеката или такъв предписан от дерматолог. Пърхотът се развива заради неправилна работа на мастните жлези или пролиферация на бактерии и гъбички.

Боядисаната и увредена коса се нуждае от овлажняване, защото е суха, чуплива и има цъфтящи краища. Чрез повдигнатите кутикули на косата навлиза мръсотия, която влошава състоянието на косата.

За щастие, за всеки тип коса може да изберете подходящата козметика. Ще Ви трябват: шампоан, балсам, серум и лосион или масло. Козметиката не трябва да съдържа: парабени, оцветители, SLS, силикон или други субстанции, които могат да запушат мастните жлези, причинявайки раздразнения или водейки до изсушаване на кичурите на косата. Подходящи ще бъдат растителни и билкови масла, минерали и козметични масла. Най-ефективни са: коприва, лайка, цинк, арганово масло, алое вера, екстракт от репей или чаено дърво. Еднакво важен е и начинът, по който се грижите за косата си. По време на измиване, може да правите успокояващ масаж и да отмивате шампоана, използвайки студена вода. Веднага след прилагане на балсам, сложете шапка или кърпа, за да ускорите абсорбцията на нутриенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *