Цъфтящи краища. Защо краищата на косата се накъсват?

Причините за цъфтящите краища са поне няколко. Естествено причината за увреждане на косата не винаги е механична, но тъжната истина е, че в повечето случаи ние сме виновни. Крайно време е да научим какво отслабва кичурите, за да го избягваме.

Може да имате най-гъстата и силна коса на света, но краищата й постоянно да са изложени на увреждане, тоест и на възможно цъфтене и накъсване. Защо се случва това?

Защо краищата на косата се накъсват и цъфтят?

Главната причина е, че всеки косъм има конусообразна форма с най-тънката част към краищата. Това означава, че краищата са най-тънките и чупливи части на косъма. Това означава също, че те са податливи на механично увреждане, защото, в повечето случаи, краищата на косата стоят по раменето, което води до търкане. Струва си да разберем и че липсата на хранителни вещества и хидратация повлиява първо на краищата, тъй като те са разположени най-далеч от фоликулите – източникът на хранителни вещества.

Естествено, това не са директните причини за увреждане на кичурите. Факторите, които допринасят за цъфтежа на по-слабите и податливи към увреждане краища, са много и е много важно да знаем кои са те.

Най-честите причини за слаба коса

  • Лоши хранителни навици и нездравословен начин на живот
    Физическият ви външен вид се повлиява от начина, по който се грижите за себе си и с какво се храните. Например, ако постоянно бързате, нямате график на хранене и храната, която ядете не е полезна, тогава не трябва да се учудвате, че състоянието на косата ви е лошо. Като последствие краищата започват да цъфтят и се сдобиете със сухи, наелектризирани кичури. Препоръчително е да намалите силно преработените и мазни хранителни продукти и да се съсредоточите повече върху зеленчуците, плодовете и добрите мазнини.
  • Прекаляване със стилизирането с топлина
    Една от честите причини за цъфтене на краищата е стилизиране с топлина – не само сушене със сешоар, но и използване на преса или маша. Ако сте настроили инструмента на висока температура без да осигурите защита на кичурите чрез нанасяне на масло или термозащитен продукт, можете да сте сигурни, че ще увредите косата. Най-силно страдат най-крехките части, които очевидно са краищата. Когато стилизирате, винаги защитавайки кичурите и използвайте ниска или средна температура.
  • Дърпане на косата при сресване
    Още един проблем е използването на грешната четка, която вместо да преминава гладко през косата, улавя нещо и дърпа кичурите. Ключът към успеха е да знаете как да разплитате косата си без да й причинявате повреди и да изберете правилните аксесоари. Комбинирането на тези 2 неща ви подсигурява, че нито ще изтръгнете косата от корените, нито ще я накъсате, увеличавайки риска от цъфтящи, сухи и груби краища. Без съмнение механичното увреждане е едно от основните причини за слаба коса.
  • Хроничен стрес, заболявания и имунодефицит
    Очевидно има и други неща, които могат да повлияят на начина, по който косата изглежда и те включват състоянието на организма, например. Краищата могат да цъфтят, косата може да е по-слаба и да изтънява, когато страдате от различни хронични заболявания. Има и някои лекарства, които повлияват негативно на хормоните, водейки до дисбаланс и влошаване на кичурите. Хроничният стрес и имунодефицита също имат негативен ефект.
  • Използване на грешните продукти за коса
    Грешка, която може да доведе до накъсване на краищата, е третиране на косата с грешните продукти. Те са онези, които не успяват да задоволят нуждите на косата ви, чието качество е съмнително и които са направени от потенциално вредни съставки като дехидратиращи алкохоли, дразнещи парабени или причиняващи алергия аромати. Добрата и натурална формула гарантира, че косата ви вече няма да е дехидратирана и изложена на цъфтене.
  • Спане с мокра, пусната коса
    Краищата започват да цъфтят също заради навика на някои хора да спят с мокра коса. Ако измивате кичурите преди лягане, помнете да ги изсушите преди сън, защото мократа или влажна коса е много по-деликатна и податлива на увреждане от сухата. Друга добра идея е да вдигнете косата на кок или да я сплетете на плитка, за да предотвратите търкането й в грубата повърхност на възглавницата. По този начин ще минимизирате риска от механично увреждане.
  • Нередовно посещаване на фризьора
    Не на последно място, проблем, който не изглежда очевиден. Колко често ходите на фризьор? Ако косата ви цъфти, тогава най-вероятно го правите прекалено рядко. Много е важно да посещавате салона редовно, поне веднъж на всеки 3 месеца, за да подкъсявате кичурите. Колкото по-рано се отървете от увредените части на косата, толкова по-бързо ще предотвратите допълнителното й отслабване. Естествено, можете да опитате да го направите и сами, но ако подкъсите косата по грешния начин, особено ако използвате тъпа ножица, може да увредите кичурите още повече.