5 домашни средства за прекрасни здрави нокти

Ноктите, точно както ръцете ни, трябва да са добре поддържани, ако искаме да изглеждат по най-добрия начин. Очевидно, ние искаме те да са здрави и силни. Как да направите ноктите прекрасни чрез домашни методи? Продължавайте да четете, за да научите за няколко тествани и доказани средства!

5 домашни средства за по-красиви нокти

1. Използвайте пила за нокти

Просто помнете да използвате хубава пила, която не оставя назъбени краища. Може увреждането да не е видимо за окото, но неподходящите пили причиняват на нокрите счупване и накъсване (препарати, вода и бактерии влизат вътре). Още нещо, което да запомните: трябва да пилите ноктите в една посока. Стъклените или хартиените пили са най-добрите, така че си вземете такава.

2. Бъдете нежни към ноктите

Белите ли понякога лака си за нокти? Използвате ли ръкавици, когато чистите къщата? Гризете ли ноктите и кожичките си? Лошите навици ускоряват увреждането на нокътя, както и са опасни, имайки предвид, че слагате ноктите, пълни с бактерии, в устата си… Добре е да се отучите от гризането и да си вземете хубаво масло за кутикули, за да предотвратите изсушаването им.

3. Диета за по-здрави нокти

Точно както цялото тяло, кожата и косата, нашите нокти също се нуждаят от подхранване. За да ги поддържате здрави и защитени от увреждане, трябва да им доставите витамини като витамин В (подсилва, спира накъсването), витамин А (подобрява външния вид както на ноктите, така и на кожата), витамин Е (подсилва и възстановява нокътната плочка). Продължавайте да им дарявате полезни микроелементи: цинк, калций и фосфор, които да ги правят по-устойчиви, да стимулират растежа и да предотвратяват чупливостта. Хвощът е билка, която е ценен източник на хранителни вещества, разкрасяващи косата и ноктите. Можете да приемате добавки или да пиете чай от хвощ.

Трябва да знаете това!

Ноктите са главно изградени от кератин, което е протеин. Ето защо трябва да приемаме храни, богати на протеин: кисело мляко, прясно мляко, сирене, извара, яйца и месо.

4. Лак за нокти и балсам

Искате да имате здрави и красиви нокти? Подобрете растежа им, използвайки подходящ балсам. Можете да си вземете продукт на основата на масло и да го втриете в ноктите (най-добре преди лягане, за да не трябва да правите нищо с ръцете си) или обикновен балсам, използващ се като лак за нокти. Козметичните брандове предлагат балсами с цвят (бежов, розов, бял, светлокафяв), които са с приятен нюанс, ако по ноктите има петна. Те ще ги накарат да изглеждат здрави, ще ги подхранят, възстановят и ще предотвратят увреждането.

5. Натурални процедури за красиви нокти

Домашните процедури за нокти са много популярни и момичетата се кълнат в тях. Можете лесно да ги направите у дома! Опитайте да втриете рициново или арганово масло в ноктите, или го изсипете в купичка, добавете лимонов сок и потопете ноктите, за да ги подхраните. Зехтинът е страхотен натурален балсам: леко го затоплете и накиснете пръстите. Запарката от коприва и хвощ също е полезна смес!