5 съвета за безопасно печене на слънце

Слънцето може да е ваш приятел, но само ако знаете как да се печете по безопасен начин. Ако искате да имате красива кафява кожа без риск от рак и изгаряне, разгледайте нашите топ съвети. Ето как можете да се сдобиете с красив тен без да наранявате деликатната кожа.

5 съвета за безопасно печене на слънце

1. Използвайте кремове с висок SPF

Без съмнение нанасянето на слънцезащитен крем преди излагане на тялото на UV лъчите е ключово правило за безопасно печене. Трябва да го правите, за да избегнете сериозни кожни заболявания. За да защитите тялото от негативните ефекти на UVA и UVB лъчите, използвайте слънцезащитни кремове с висок SPF. Добре е да изберете минерални филтри, които се толерират добре от кожата. Те са най-често направени от цинков оксид и титаниев диоксид. Следващият път, когато си купувате слънцезащитен крем, прочетете списъка със съставките, за да видите дали продуктът съдържа едно от натурални вещества за защита от слънцето.

Струва си да разберем, че SPF 30 или по-висок доставя адекватна защита от слънцето. Няма нужда да се притеснявате, че кожата ви няма хване тен, ако я третирате с висок SFP. Кожата, защитена със SPF 50 ще стане шоколадова, но ще се нуждае от малко повече време, за да синтезира меланина – пигмента в тялото, отговорен за потъмняване на кожата.

2. Нанасяйте слънцезащитен крем често

Струва си да имаме предвид, че слънцезащитният крем, нанесен веднага след излизане от дома, осигурява защита само за известно време. Това означава, че ако планирате да прекарате целия ден навън, трябва да помните да го нанасяте по няколко пъти, защото така ще доставите дълготрайна защита на кожата си. Добра идея е и да нанасяте малко всеки път, когато излезете от водата, дори и кремът да е водоустойчив.

3. Възползвайте се от слънцето през най-безопасното време на деня

Защитавайте себе си и тези, които обичате – особено по-възрастните! – и се насладете на всички ползи на слънцето, когато радиацията е най-малко опасна. Играйте навън до 11 часа и след 15 часа. По безопасно и разумно е да останете вкъщи в средата на деня, когато слънцето е най-високо на хоризонта и грее силно. Също така винаги помнете да защитавате главата си с шапка и да пиете много минерална вода.

4. Бъдете разумни

Знаете ли каква е най-голямата грешка при печенето на слънце? Това, че го правите прекалено дълго. Не е вярно, че колкото по-дълго лежите на слънце, толкова по-бързо ще придобиете красив тен. Дълготрайният и естествено изглеждащ тен се появява, когато тялото е изложено на слънчеви лъчи често, не за дълго. Много хора правят грешката и подлагат бледата си кожа на няколко часа продължително излагане на слънце. Резултатът? Изгаряне и дразнене, вместо дълготраен и красив тен. Печенето за час е много по-добрп и безопасно от прекарване на целия ден на слънце.

5. Внимавайте за най-фоточувствителните части на тялото

Обръщайте специално внимание на тези части на тялото, които са податливи към негативните ефекти на  UV лъчите, тоест са податливи към изгаряне. Важно е да ги наслоявате с по-плътен слой слънцезащитен крем. За кои части на тялото да внимаваме? Рамената, врата и носа. Помнете също всички бенки и брадавици – те също се нуждаят от специална защита. Предпазете ги от слънцето, за да избегнете сериозни кожни заболявания (включително рак). Не на последно място, UV лъчите успяват да проникнат дори през дрехите, поради което е важно да нанасяте слънцезащитен крем дори върху покритите части на тялото.