Най-добрите серуми за лице с ретинол: Витамин А в най-добрата си форма

Кой каза, че ретинолът може да се използва само в козметичните клиники? Това е мит, който най-накрая е разбит. Доказано е, че витамин А е прекрасна съставка за козметики, които да се използват ежедневно. Време е да научите за най-добрите серуми с ретинол и да преоткриете силата, която те таят.

Въпреки че се смята за най-силната регенерираща съставка, някои хора не смеят да я добавят към ежедневната си рутина. Те мислят, че тя може да се използва само при скъпи процедури в клиника, а не в домашни условия. Те са убедени, че ретинолът може да се нанася само от професионалисти, но по този начин изпускат много, защото, когато се използва правилно, витамин А е мощно оръжие, подобряващо външния вид и подсилващо здравето на кожата ни!

Какво е ретинолът? Какви са свойствата му? Как действа на кожата? Трябва ли да го използвате? Може ли да навреди на кожата? Отговорите на тези и други въпроси ще откриете по-долу!

Въпроси и отговори: ретинолът в грижата за кожата

1. Какво е ретинолът?

Ретинолът е производно на витамин А, който има регенериращ ефект. Открит е – или по-скоро е изследван върху кожата, заради подобряващия му ефект – през 80-те. Досега ретинолът се е използвал най-често в клиники и козметични салони за ефективно премахване на бръчките.

2. Как работи ретинолът?

Всичко се върти около регенериращото му действие. Тази сила спира времето и отлага появата на бръчки. Това се случва, тъй като той успява да проникне в най-дълбоките слоеве на кожата и да стимулира фибробластите. Тези клетки са отговорни за увеличаването на нивата на колаген, еластин и хиалуронова киселина в кожата. Това означава, че витамин А промотира производството на 3-те най-важни съставки на кожата, които поддържат младоликия й външен вид. По този начин ретинолът дарява с устойчивост, плътност и гладкост, които след време водят до намаляване на бръчките и моделиране на лицето.

Все пак това не е всичко, което прави тази съставка. Невероятните способности на ретинола са използвани и за третиране на акнето. Защо? Защото витамин А ефективно стимулира възобновяването на клетките и забързва регенерирането им. Това е натурална съставка, която прониква в порите на кожата, почиства ги и предотвратява запушването. Като резултат рискът от възпаления драстично намалява. В допълнение ретинолът помага при белези от акне, петна от слънцето и други хиперпигментации.

3. Защо трябва да използвате ретинол?

Витамин А е безценна съставка, която подобрява състоянието на кожата. Трябва да помислите дали да не я включите, ако кожата ви е с акне или петна, тъй като ретинолът помага за възвръщане на натуралния баланс и подсилва естествената красота. Той предлага безценна помощ при зряла кожа, която е започнала да губи съставките, отговорни за поддържането й в добра форма. С други думи, ретинолът е докавано мощно оръжие срещу стареенето. Просто казано, трябва да помислите дали да не използвате ретинол, за да се чувствате добре в собствената си кожа и да изглеждате красиви всеки ден!

4. Безопасен ли е ретинолът?

Някои се страхуват, че е прекалено силен, за да може да се използва безопасно всеки ден. Наистина витамин А може да причини чувствителност към слънцето. Но има решение за това! За да го предотвратите, нанасяйте го преди лягане. Все пак, ако искате да го слагате сутрин, винаги нанасяйте слънцезащитен крем след това.

5. Как да нанасяте ретинол?

Начинът, както и формата на ретинола са много важни – не само за постигане на добри резултати, но и за безопасността на кожата. В салоните често се използва чист  концентрат на ретинол, но това се прави в контролирани условия. При ежендевната грижа за кожата е по-добре да нанасяте по-малко концентриран ретинол, който ще подобри състоянието на кожата без да я дразни. Лекият серум за лице с ретинол е най-доброто решение, защото подобна козметика съдържа достатъчно витамин А, за да достави добри резултати, както и концентрацията му е достатъчно ниска, за да няма странични ефекти.

Серум за лице с ретинол: класация на най-добрите продукти за грижа

Nanoil, Retinol Face Serum

Количество: 50 мл

Nanoil, Retinol Face Serum

✔ подобрява еластичността на кожата и моделира контура на лицето
✔ премахва мъртвите кожни клетки и подобрява текстурата на кожата
✔ бори се със стареенето на кожата
✔ намалява бръчките и премахва хиперпигментацията
✔ помага за лечение на тежка форма на акне
✔ озарява скучната кожа и помага за изравняване на тена на кожата

Първото място е заето от регенериращият серум от Nanoil. Това е единственият продукт, който има такова десйтвие срещу стареенето. Направен е от 100% чист ретинол, комбиниран с антиоксидант – екстракт от пунарнава. Това дуо позволява на серума да се погрижи за кожата професионално като подобри красотата и възвърне младоликия външен вид. Той има много лека формула без парабени и силикони, която успява да възстанови дори най-дълбоките слоеве на кожата още от първото нанасяне. Направен е да се бори с всички проблеми като акне, стареене и проблематична кожа. Nanoil Retinol Face Serum дарява с резултати там, където е нужно.

Източник: www.nanoil.bg

Rodial, Retinol Drops

Количество: 10 мл

✔ намалява фините линии
✔ премахва нечистотиите от кожните пори
✔ изравнява тена на кожата
✔ подобрява хидратацията
✔ нормализира функциите на кожата

Още един продукт, който си струва, е този малък серум от Rodial. Той съдържа 10% ретинол и помага при застаряването на кожата и подламдяването й. Формулата е сравнително лека и се абсорбира бързо, но продуктът не стига за много време: размерът на опаковката е малък и трябва да платите много за нея. Следователно, въпреки че предлага ефективно действие срещу стареенето, може да се окаже, че не си струва парите.

Peter Thomas Roth, Retinol Fusion PM

Количество: 30 мл

✔ възстановява и ревитализирана
✔ нежно премахва мъртвите кожни клетки
✔ забързва възобновяването на клетките
✔ дарява с гладка и свежа кожа
✔ подобрява хидратацията на кожата

Ако беше по-евтин, този серум щеше да е серизен конкурент на продукта на първо място. За съжаление това е един от най-скъпите серуми в този списък и на всичкото отгоре е трудно достъпен. Retinol Fusion PM от Peter Thomas Roth е продукт за тези, които имат кожа, лишена от блясък и при която се забелязват фини линии. Той съдържа 1,5% микрокапсулиран ретинол и два витамина: С и Е. Този серум е подходящ за всички типове кожа, но може да раздразни чувствителната такава.

The Ordinary, Retinol 0.2% in Squalane

Количество: 30 мл

✔ освежава кожата
✔ подобрява хидратацията на кожата
✔ изглажда кожата
✔ ограничава вредното въздействие на слънчевата светлина

Този продукт се хареса на много хора веднъж, когато беше пуснат на пазара. Струва си този серум да се спомене дори и само заради добрата цена. Има няколко серума от този бранд и един от тях е Retinol 0.2% in Squalane, който е продукт, включващ ниска и безопасна концентрация на ретинол. Този продукт не съдържа алкохол, силикони и растителни масла, което прави този продукт идеален за всеки тип кожа. Заради мазната си консистенция, е препоръчително да се използва вечер. Той подобрява хидратацията, изглажда и изсветлява кожата, но няма силно действие срещу стареенето.

LIQ CR, Night 0.3% Retinol Silk

Количество: 30 мл

✔ премахва несъвършенствата
✔ подхранва и хидратира кожата
✔ помага при малки пигментационни петна
✔ насърчава нощната регенерация
✔ действа срещу стареенето

Този серум се харесва много лесно на потребителите още след първото нанасяне и причините за това са 3. Първо, той прониква много добре в кожата, второ, не е тежък и трето, цената не е прекалено висока. Въпреки че концентрацията на ретинол (само 0,3%) не е висока, този серум за лице е добър при борбата срещу стареенето, предотвратявайки появата на фини линии. Лактобионовата киселина и витамин Е усилват ефекта на ретинола. Въпреки че това не е най-добрият серум за лице, той предлага ефективна нощна грижа за кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *